What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Jernmangel – verdier og årsaker

Content Tigeni, content.tigeni@gmail.com
sleeping woman in train at daytime


Mangel på jern i kroppen er en relativt vanlig tilstand, men som for noen har plagsomme symptomer. Det kan være vanskelig å se sammenhengen mellom disse og opptaket av jern. Sjekk ditt opptak av jern med Tigeni! 

Bestill en hjemmetest

Hva gjør jern i kroppen? 

Jern er et av de viktigste næringsstoffene vi trenger – det er faktisk helt livsnødvendig. Jern sørger for at oksygen transporteres rundt i kroppen. Selv om jern er tilstede i flere organer, er det som en bestanddel i hemoglobin vitalt (Kilde: SML). Hemoglobin binder oksygen til de røde blodcellene for slik å frakte oksygen dit det trengs. 


Jern er nødvendig for å frakte oksygen til de røde blodcellene. Jern gjør også at alle kroppens organer og deler skal kunne fungere optimalt, i tillegg til å være en viktig bidragsyter til et godt immunforsvar.

Opptaket av jern 

Opptak av jern skjer gjennom kosthold. Hva vi spiser og sammensetningen av næringsstoffene vi inntar påvirker mengden jern som frakter oksygen. Absorpsjon av jern og balansen i hvor mye som tas opp i blodet til enhver tid påvirkes også av hvor mye kroppen har behov for. Hva kroppen har behov for baseres på hvor mye en allerede har og prosentvis produksjon av røde blodceller. 

En balansegang

Nivået av jern justeres noe opp og ned fra dag til dag. Likevel er disse endringene veldig minimale. Jernet brytes sakte ned, men man mister ett til to milligram daglig som må erstattes gjennom kosthold eller jerntilskudd. Det er også mulig med for mye jern. Dette kalles jernoverskudd og forekommer ved at “fritt jern” felles ut i cellene og skader cellenes struktur og funksjon.

Kilder til jern 

Opptaket av jern gjennom kosthold skjer ved inntak av animalske produkter, korn eller belgfrukter. Kjøtt er en god jernkilde, men nordmenn får i seg aller mest jern gjennom brød. Kornbaserte produkter står for 35% av jernet vi får i oss via mat. Belgvekster og grønnsaker, som for eksempel linser, erter, brokkoli, spinat og bønner, er også jernrike matvarer som bidrar til å forhindre jernmangel.

Hva hindrer jernopptaket?

Du kan selv være med å påvirke opptaket av jern fra maten. Vitamin C øker opptaket, så et glass appelsinjuice eller en sitrusfrukt til frokost og lunsj er bra. På den andre siden inneholder kaffe, te, melk og vin – som ofte inntas til jernrike måltider – stoffer som bremser opptaket av jern i kroppen. 


Ikke alle tilfredsstiller jernbehovet gjennom kosten

For de aller fleste forebygges jernmangel gjennom et godt kosthold. Det er dog noen grupper som ikke klarer å dekke jernbehovet via matveien. Risikogruppene for jernmangel er de med lavt energiinntak:

 • Spedbarn og småbarn
 • Eldre
 • De som slanker seg


Og de med høyt jernbehov:

 • Ungdom som vokser raskt
 • Gravide
 • Blodgivere


Det er spesielt viktig for risikogruppene å forsikre seg om at de får i seg nok jern. Lurer du på om du lider av jernmangel kan du enkelt ta en blodprøve fra Tigeni og få svar raskt – helt digitalt.


Bestill en hjemmetest 


Tegn på jernmangel 

Det kan være vanskelig å selv oppdage at man har for lite jern i kroppen eller at absorpsjonen av jern ikke er helt optimal. Dette er ofte fordi symptomene fremstår vage, mindre plagsomme, tilfeldige og uten sammenheng. Helsenorge lister følgende vanlige symptomer på jernmangel:

 • Tretthet, svimmelhet eller ørhet 
 • Kortpustethet ved anstrengelse 
 • Sår tunge
 • Blek hud
 • Uvanlig sug etter stoffer som ikke er mat, for eksempel jord, is, maling eller leire (pica-syndrom).
 • Tynne og bøyde negler 
 • Redusert muskelytelse
 • Restless legs syndrom: En uimotståelig trang til å bevege beina for å avlede seg fra ubehagelige følelser som kløe og liknende.

Behandling

For de aller fleste er jernmangel en tilstand som vanligvis vil bedre seg ganske raskt med jerntilskudd som øker kroppens jernlagre og sørger for mer stabile verdier. Det skal likevel nevnes at det for noen også kan være nødvendig med injeksjoner av jern – og i aller ytterste konsekvens behandling med blodoverføring.

Jernmangelanemi 

Jernmangel er en vanlig årsak til anemi (lav blodprosent). Anemi er en tilstand hvor blodet har for få røde blodceller. Selv om det kan være flere årsaker til anemi, for eksempel mangel på vitamin B12 eller folat, er jernmangel den vanligste og mest utbredte årsaken på verdensbasis. 


Utvikling av anemi kan gå veldig langsomt og eller være relativt mild. Dette gjør at man ikke nødvendigvis opplever symptomer på jernmangel eller anser symptomene som “sykelige”. 

Tigeni 

Hold deg oppdatert på ditt nivå av jern i kroppen, i tillegg til en rekke andre vitale vitaminer og mineraler. Med en enkel blodprøve du selv tar hjemme og sender med post, vil du raskt få svar på om du kanskje har behov for mer jern. 


Ved å selv ta en slike blodprøver hjemme sparer du tid og kan kontinuerlig følge opp egne tiltak for en bedret helse gjennom året.


Bestill en hjemmetest 


Sikkerhet 

Prøvesvarene fra blodprøven får du tilgang til helt digitalt i Tigeni-appen. Denne kan du laste ned fra App Store eller Google Play. Alle persondata er underlagt de strengeste krav til personvern, og er underlagt norske og europeiske lover. Det kreves derfor en brukerprofil og BankId. Alle tester og medisinske data er beskyttet. Tigeni verken deler eller selger biologiske data til tredjepart. Data blir kun brukt til å utføre tjenesten. 

Ved oppdaget akutt sykdom 

Bekrefter prøvesvarene mistanke om sykdom eller alvorlige mangler vil en av våre leger ta direkte kontakt med deg. Våre leger vil i så fall gi deg informasjon om hvor du skal henvende deg. Prøvene vil kun analyseres for de angitte verdiene, og er ikke ment som en generell utredning for annen sykdom.